Kinderen/jongeren

Je ouders gaan scheiden 
Als je hoort dat je ouders gaan scheiden, staat je wereld op zijn kop. Misschien heb je het aan zien komen, misschien helemaal niet. En wat betekent dit voor jou? Gaan jullie verhuizen? Moet je naar een andere school? Veel vragen en vooral onrust, ook in je hoofd. 

Je kunt gaan denken dat het aan jou ligt. Dat is natuurlijk niet zo: het is nooit jouw schuld dat je ouders uit elkaar gaan. Het is moeilijk om alle gedachten op een rijtje te zetten en soms dwalen je gedachten gewoon af. Soms snap je niet dat je je zo rot voelt. Eigenlijk hoort dit er allemaal een beetje bij.

Praat erover
Het kan helpen om over je gedachten en gevoelens te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan iemand van school zijn, een buurman of buurvrouw, de ouders van een vriendje of vriendinnetje, ooms of tantes of misschien opa of oma. Hoe dan ook, praat over hoe jij je voelt en wat je denkt. Je bent niet alleen. Als het moeilijk is om met papa of mama te praten over de scheiding en er zijn ook geen andere mensen waar je mee zou willen praten, dan kunnen wij je misschien verder helpen. Je kunt ons gewoon bellen en dan luisteren we en geven we tips waar je mee verder kunt.

Het lijkt natuurlijk soms alsof alles om je ouders draait. Ze zijn druk met hun eigen gedachten en het regelen van allerlei dingen. Zij zijn duidelijk ook niet helemaal zichzelf. Het is belangrijk voor jou om te weten dat de mensen waarmee zij praten over de scheiding rekening houden met jou; jij bent belangrijk in het hele verhaal.

Kijk ook eens op de website www.villapinedo.nl. Daar kun je laten horen wat jij denkt, voelt of vindt van de scheiding van je ouders.

Ouderschapsplan
Samen met de mediator of andere deskundigen maken je ouders een ouderschapsplan. Hierin staat alles wat voor jou en je broertje(s) en zusje(s) belangrijk is. Bijvoorbeeld bij wie je gaat wonen, of hoeveel tijd je bij papa of bij mama bent. Papa en mama spreken samen af wat in het plan moet komen, maar natuurlijk wordt aan jou ook gevraagd wat jij belangrijk vindt. Misschien heb jij wel goede tips voor ze waar ze zelf niet aan gedacht hebben. In ieder geval blijven het je ouders en zij zullen hun best doen om samen afspraken te maken die voor iedereen het beste zijn. Daarbij zullen wij ze helpen.

Als je ouder dan 12 jaar bent
Als je ouder bent dan 12 jaar krijg je een uitnodiging van de rechtbank voor een gesprek. De rechter wil vooral van je weten of je het eens bent met de afspraken die je ouders hebben gemaakt. Alleen als ze geen afspraken hebben gemaakt of als ze het niet met elkaar eens zijn, zal de rechter je vragen wat jij het liefst wilt. De rechter wil jouw verhaal horen omdat jij belangrijk bent. Toch wil dat niet zeggen dat de rechter beslist zoals jij het zou willen. Uiteindelijk is het de rechter die beoordeelt wat hij of zij het best voor jou vindt. Als je écht geen gesprek wilt, dan mag je een brief sturen of soms ook opbellen om jouw verhaal te vertellen. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe een gesprek met een rechter gaat.



Wil je meer lezen over kinderen, ouders en scheiden? In deze boeken kun je er meer over lezen:

De Gezinsadvocaat

Schakel tussen zorg en recht

Copyright © gezinsadvocaat · All Rights Reserved · This site is made with ♥ by Derk Integrated Systems